Kurbanlık Koyun Seçimi

Kurbanlık Koyun Seçimi

İslami kaidelere uygun kurbanlık koyun seçimi, kurban ibadedimizi düzgün bir şekilde yerine getirebilmemiz için büyük önem arz etmektedir.

Kurbanlık Koyun seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bir tamım unsurlar vardır. Kurbanlık olacak koyunun yaşı, sağlık durumu, kilosu ve benzeri özellikleri önem arz etmektedir. Bu yazımızda kurbanlık koyun seçerken aklımızda bulunması gereken kriterleri inceleyeceğiz…

Kurbanlık Koyunun Yaşı


1 (bir) yaşını doldurmuş koyun tercih edilir ancak kondisyonu iyi bir 6 aylık koyun da kurbanlık olarak kabul edilebilir.

Kurbanlık Koyunun Fiziksel Yetkinlikleri


Kurbanlık koyun seçimi yaparken hayvanın fiziksel durumu oldukça önemlidir. Bakanlık kayıtlı kulak küpesi olan güvenilir işletmeler tercih edilmelidir. Koyunun en önce aşılarının tam olup olmadığı, veteriner kontrolünden geçip geçmediği bilinmelidir. Koyunda, hayvandan insana geçebilen (brusella gibi) hastalıkların olmaması gerekmektedir.

Koyunun göz, burun, boynuz, dişler, ayakları gibi hayati organlarının fonksiyonel bir şekilde çalışması önemlidir. Sağlıksız hayvanlar kurbanlık koyun edilmemelidir.

İyi Bir Kurbanlık Koyun Nasıl Seçilir?


Koyunlarda alıcılar fiziksel özelliklere bakarken koyunun bel kısmı, bacak kalınlıkları gibi faktörlere bakarak iyi bir kurbanlık koyun seçebilirler. Sırt ve bel bölgesi etli ve dolgun olmalıdır. Bacakları kalın ve kuyruğu dolu olan koyunlar genellikle etli olur. Yaşı 4-5’ten fazla olması etinin zor pişmesine neden olabilmektedir. Kondisyonu iyi olan hayvanlar hareketli ve canlı bakarlar.

Dışarıdan bakıldığında hayvan kemiksiz (çıkıntısız) tabiri caizse top gibi oval olmalı ki, et yönünden zengin olsun. Böylece kurbanlık et dağıtırken ihtiyaç sahipleri daha fazla ete erişebilir.

Kurbanlık Koyun Fiyatları


Kurbanlık fiyatları değişen ekonomik şartlar, yem giderleri ve diğer üretim maliyetleri dahilinde hızlı şekillenmektedir. Sektörde çok düşük fiyatlara koyun satacağını iddia eden, işletme kaydı bile bulunmayan kötü niyetli şahıslara para kaptırmamak için dikkatli olunuz. Mutlaka bakanlık kaydı olan işletmelerden sağlık protokollerini tamamlamış hayvanları satın alınız. Kurbanlık koyun seçimi yaparken fiyat 1 ay öncesinden şekillenmeye başlar, alıcılar güvenilir hayvancılık işletmelerini ziyaret ederek kendilerine en uygın teklif verenden koyun satın alabilirler.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na kayıtlı ve periyodik veteriner kontrolündeki olan TR060000667728 no’lu işletmemizden kurbanlık koyun seçimi yapmak için misafirimiz olabilirsiniz. Niğde Otobanından Evren sapağına dönüp 13 kilometrelik bir yolculuktan sonra Solakuşağı Köyü’ne varıp kurbanlık seçiminizi yapmak için vakit kaybetmeyin.

Kurbanlık Koyun sayfamızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Benzer Yazılar

WhatsApp